Härliga festivaler i Sverige

En festival är en folkfest. Alla former av festivaler är trevliga och innehållsrika. De kan handla om mat, film, kultur eller motor och de brukar ofta sträcka sig några dagar eller upp till en vecka.De allra största och mest besökta festivalerna är oftast musikfestivalerna.

I Sverige arrangeras några av Europas största musikfestivaler där vi får möjligheten att live uppleva såväl gamla som nya musikartister. Det är en upplevelse att kunna se och uppleva så många framträdanden i verkligheten på en och samma gång.

Hultsfredsfestivalen har satt en stark prägel på den svenska festivaltrenden. Sedan 1986 har hundratusentals människor samlats årligen för att uppleva en av Europas största musikfestivaler. Världsberömda artister har besökt Hultsfred som dessväre tvingades ställa in 2010, då biljettförsäljningen var för låg. Idag ser det betydligt ljusare ut och festivalen är lika stark som tidigare. En annan stor modern festival är Way Out West som sedan 2007 arrangeras i Göteborg. Den är högt prisad bland musikrecensenter och besöks årligen av en publik på närmare 25 000. Artister som bland andra Prince, Neil Young och Kanye West har uppträtt på festivalen.

En aningen underskattad men välbesökt festival är Linköpings Kammarmusikfestival som sedan 20 år tillbaka har tonsatts av välkända namn inom klassisk musik. Den franska kompositören Olivier Messiaen har uppträtt här och trots hans bortgång så lever hans ande kvar musikaliskt under festivalen varje år.