Musiktävlingar och festivaler

En tydlig trend inom tv-program är musiktävlingar. De lättsamma underhållningsprogrammen som ”Så ska det låta” och ”Doobidoo” samlar hundratusentals svenskar framför Tv:n på helgerna. Lägg därtill ”Körslaget” och ”Så mycket bättre” så blir listan längre på program som låter kändisar få framföra låtar på ett eller annat sätt.

Sedan finns det även program som är än mer seriösa i sin tävlingsform. Tre av dessa är:

Idol

Sveriges största musiktävling för amatörer är utan tvekan Idol. Alla har möjligheten att kvala in till tävlingen genom att komma på någon av de auditioner som genomförs över hela landet. Med en bra audition kommer man med  – i alla fall ett tag till. För varje program försvinner det minst en deltagare till det bara är en enda kvar. Sveriges nya idol.

Melodifestivalen

Redan är planeringen igång för melodifestivalen 2014. Detta fast det är nästan hela tre månader kvar till första deltävlingen. Detta om något visar att det är en enormt stor händelse inom musikvärlden. Tusentals låtar har skickats in men det är få som kommer genom gallringen och klarar av att få en plats i den åtråvärda tävlingen. Varje år brukar det i alla fall vara ett okänt ansikte som får möjlighet att uppträda för minst en miljon tittande svenskar.

En stor tävling för de som deltar men även för åskådarna. Många anordnar partyn med ”mellotema” för att göra det än mer festligare. För att ytterligare höja upplevelsen kan man tävla lite själv hemma också. Varför inte en tävling där man gissar vinnare och kanske satsar en slant också. Det gör att det blir lite extra spännande hemma i TV-soffan.

The voice

The Voice var en musiktävling som sändes på TV4 år 2012. Den slog aldrig igenom lika mycket som många andra tävlingar vilket till stor sannolikhet var orsaken till att den inte fortsatte. Programidén gick ut på att en känd artist fick coacha en kommande ny stjärna i sin musikaliska utveckling. Alla som ville fick skicka in en ansökan så i likhet med Idol fanns dvs. möjligheten att komma som amatör och bli artist efter några månader. Vinnaren blev Ulf Nilsson som fick ett skivkontrakt med Universal Music Group som vinst.