Roligt till festivalen

Det finns en ölsort som har som slogan ”När du vill vara dig själv för en stund”. Den syftar på att man kan slappna och bara vara den man är när ölen avnjuts en fredagkväll med de vänner man har närmast.

De som åkt på en festival en gång vet att denna slogan passar ännu bättre på dessa event. Festivalområdet är som ett avgränsat område i både tid och rum där deltagarna kan vara sig själv några dagar helt utan yttre påverkan av jobbstress, vardagsbekymmer och familjekonflikter. En oas där man kan leva ut sina egna drömmar tillsammans med ölen, musiken och vännerna. Mer än så krävs inte.

Men även om många åker dit för att bara vara sig själv är det en stark uppåtgående trend att klä ut sig i ett speciellt tema innan man dyker in på området. Är det ett kompisgäng på 10 personer som åker till festivalen kan de kommit överens om att klä sig i vampyrkläder eller bara utmärka sig med en speciell hatt. Det skapar en extra tillhörighet till gruppen samtidigt som chansen att man tappar bort varandra minimeras. I dessa tillfällen finns även möjligheten att gå in i en roll – att verkligen vara den man utklädd till under perioder. Att släppa lös de inre känslorna och agera som någon annan för en stund och därmed kunna göra saker som vore socialt oaccepterat i andra situationer.

Kanske är det inte någon större skillnad på dessa två grupper av människor, de som klär ut sig och de som inte gör det. Alla vill de komma till festivalen för att vara sig själv. Skillnaden är bara vilken del av sig själv de vill plocka fram under festivaltiden.