Rätt till festivalen

När man åker på festival kan man väl vara klädd hur som helst. De som varit på en musikfestival har säkerligen sett att det är en mängd olika stilar som blandas samtidigt som många passar på att ta ut svängarna lite extra under sommarens stora happening. Men kollar man lite noggrannare visar det sig att även festivalområdena har moden som genomsyrar de som kommer dit.

En trend som är tydlig inom festivalområdet är klädsel som sticker ut. Galna kreationer som får uppmärksamhet av deltagarna men som aldrig skulle kunna bäras en vanlig vardag på stan. Att klä sig galet och med starka färger blir ett sätt att synas – ett sätt att leva fullt ut. Att sitta i gråa mjukisbyxor och stillsamt lyssna på ballader i hemmet fungerar utmärkt under resten av året. Men när festivalerna avlöser varandra är det starka former och färger som gäller.

En annan trend är den bohemiskt genomtänkta klädseln. Med häng och kläder från second hand skapas en avslappnad look som vid första anblicken inte ser speciellt genomtänkt ut. Men det är just det som är tanken. Kläderna är valda med omsorg för att skapa just denna känsla. Precis som de starka färgerna och formerna säger denna klädstil ”jag gör som jag vill”. Något som genomsyrar hela festivalkulturen.

De stora glasögonen är en klassisk accessoar likväl som väskor hos tjejerna. Väskor som gärna får ha inslag av 70-talet med långa fransar eller liknande. En helt vanlig handväska är utdömt. Det är för vanligt, för mycket vardag.

När det kommer till smink och frisyr finns det inslag av både det starka modet samt det bohemiska. Färgerna är ofta starka och markerande i sminket medan håruppsättningarna är slarviga men ändå genomtänkta. Det är som att huvudet blir en kavalkad av de olika stilarna vilket kan ge sig uttryck på en mängd olika sätt. Längst upp (på huvudet) kan en sommarkrans placeras. Det var i alla fall en trend som var stark 2013. Om sedan 2014 håller kvar denna trend återstår att se. När det är vilt, galet och bohemiskt kan det svänga fort.